Uitrukken 2017

P1 BR Voertuig (personenauto), Kolkweg Bandijk Terwolde

Na 21 jaar brandweer vrijwilliger neemt onze Lammert op 1 januari officieel afscheid van ons korps. Om hem te bedanken voor zijn jarenlange fanatieke inzet en geweldige chauffeurs werk hebben wij hem vanavond nog een laatste uitruk bezorgd. Zoals gepland was Lammert natuurlijk chauffeur, alleen ter plaatste gekomen werd hem door de aanvalsploeg de straalpijp in de hand gedrukt om zijn laatste uitruk zelf te blussen. Morgen heeft Lammert nog zijn laatste piket-dienst maar om zeker te zijn van een daadwerkelijke uitruk hebben wij in samenwerking met de meldkamer vanavond een mooi afscheid kunnen realiseren. LAMMERT BEDANKT VOOR 21 JAAR BRANDWEER TERWOLDE!!!

P2 HV Stank/Hinder (CO meting) Lochemsestraat Terwolde

Om 19:28uur werden wij gepiept voor een CO-meting. Bij de bewoners was een CO-meter in alarm gegaan. Er is door de aanwezigen direct geventileerd. Bij aankomst hebben wij een restwaarde van max 6ppm CO gemeten. De gaskachels zijn uitgeschakeld en een installateur zal de kachels opnieuw moeten keuren. 

Deze uitruk geeft aan hoe belangrijk CO-melders zijn.

P1 Ongeval wegvervoer letsel, Avervoordseweg Terwolde

Om 14:30uur werden wij gealarmeerd voor een eenzijdig auto ongeval aan de Avervoordseweg / Groenstraat bij De Vecht. Het betrof een auto met meerdere inzittenden tegen een boom. Vanwege de jonge leeftijd van één van de inzittenden, werd een trauma helicopter (Lifeliner) ingezet. 

P1 Rookmelder OMS Scherpenhof Partycentrum, Bandijk Terwolde

Om 01:05uur werden wij gewekt voor een automatische rookdetectie bij De Scherpenhof. Het betrof een loze melding. 

P1 Voertuig te water, Beentjesweg Bekendijk Terwolde

Op de vroege zondagochtend om 06:30uur ging de pager voor een voertuig te water aan de Bekendijk bij De Vecht. Het voertuig bleek bij aankomst nog op het droge te staan. De bestuurder had de auto al kunnen verlaten. Accupolen losgekoppeld en weer richting kazerne gegaan. 

P1 Persoon te water, Hunderenslaan Twello

Om 19:34uur werden wij met spoed gealarmeerd voor een persoon te water in Twello. Samen met de aanwezige politie de persoon op het droge gekregen. De persoon is meegenomen met de ambulance voor verder onderzoek. 

P2 Stormschade (Boom) Oude Sluisweg Vaassen

Om 07:27uur werden wij gepiept voor een boom over de weg/fietspad in het verzorgingsgebied van Vaassen, die zelf nog bezig waren met een inzet in Emst. 

De boom vakkundig kleiner gemaakt en de wegen weer vrij gegeven. 

P1 Brand Wegvervoer (auto) A50 L 213,9 Apeldoorn

Om 07:51 uur werden we gealarmeerd voor een autobrand op de snelweg A50. Aangezien brandweer Vaassen niet aanwezig was, namen we hun gebied waar. Het bleek te gaan om een auto die aan de kook was geraakt. We keerden dan ook onverrichter zake weer huiswaarts.

P1 Ongeval Wegvervoer Letsel Vaassenseweg

Om 09:30uur ging de pieper voor een ongeval met letsel. In de bocht bij de Schotanusstraat was een auto tegen een boom gebotst. De bestuurder zat nog in de auto. Bij aankomst de auto veilig gesteld en eerste hulp verleent aan de bestuurder. In samenspraak met de ambulance kon de bestuurder zelfstandig het voertuig verlaten. 

P2 Brand Afval/Rommel Kloesterhoekweg, Welsum

Om 22:43uur werden we, ter ondersteuning voor Brandweer Welsum, gealarmeerd voor een afvalbrand in Welsum. Ter plaatse bleek dat we weinig konden doen terwijl Welsum de bult afbluste. 

P1 Inmelden C2000, Dijkhofstraat Twello

Om 17:37uur werden wij gealarmeerd voor tilassistentie voor de ambulance. 

P1 Rookmelder Scherpenhof Partycentrum, Bandijk Terwolde

Om 02:13uur werden we gepiept voor een automatische rookmelding op de Scherpenhof. Het betrof een loos alarm. 

P2 Wateroverlast Dorpstraat, Terwolde

Om 16:26uur werden we gealarmeerd voor wateroverlast bij de Dorpsstraat in Terwolde. De waterleiding was geknapt voor de afsluiter. Hierdoor was de kelder ondergelopen. 

P1 Stank Meermuidenseweg, Twello (lekkage aargas lage druk)

Om 11:26uur werden we gealarmeerd voor een aardgaslekkage. Bij graafwerkzaamheden was de gasleiding geraakt. Bij aankomst het gebied veilig gesteld en de lekkage afgedicht met zand. Daarna heeft Liander de gasleiding afgesloten en gerepareerd. 

P1 Brand Agrarisch / Industrie (middelbrand)

Om 06:00uur werden we, samen met Brandweer Oene, gealarmeerd voor een schuurbrand met levend vee.

Bij aankomst was de brand uitslaand en hebben we met de hulp van politie en bewoners de kalveren uit de stallen kunnen halen en de brand van twee kanten aangevallen.

We werden verder geassisteerd door Brandweer Welsum en Deventer voor de waterwinning. 

Gelukkig hebben wij de 300 kalveren kunnen redden en beide grote stallen kunnen behouden. 

P1 Woningbrand Prinses Magrietstraat, Twello (middelbrand)

Woningbrand aan de Prinses Magrietstraat te Twello. Bij de melding was sprake van brand met een persoon binnen. Ook werd er een sterke gaslucht waargenomen.

P1 Brandgerucht De Zanden, Teuge (middelbrand)

Vanwege een grote rookontwikkeling bij vliegtuig Teuge werd er groot alarm geslagen door omwonenden. Aangekomen bij het vliegveld bleek het te gaan om een uit de hand gelopen vreugdevuur.

P2 Dier in kelder/put, Vaassenseweg Terwolde

07:25uur. Koe in de melkput. Samen met Brandweer Oene de koe uit de melk-caroussel getild. 

P1 Rookmelder Partycentrum De Scherpenhof OMS

Automatische melding vanuit een appartement boven de Steenoven op De Scherpenhof. Betrof loos alarm. 

P2 Nacontrole Brand (Schoorsteen) Dorpsstraat Terwolde

Om 22:37uur werden we gealarmeerd voor een nacontrole van een mogelijke brand. Buren hadden rookontwikkeling gezien in de woonkamer.

Bij aankomst was er een behoorlijke rookontwikkeling zichtbaar in de begane grond van de woning. De brand was ontstaan in de pijp van de schoorsteen. We hebben de kachel gedemonteerd en uit het huis kunnen plaatsen. Hierna is de woning grondig geventileerd. 

P1 Rookmelder Scherpenhof Partycentrum OMS, Bandijk Terwolde

Om 04:24 uur werden wij door de pieper gewekt voor een automatisch brandalarm op de Scherpenhof. Aanrijdend bleek het al een loos alarm. Ter plaatse is het systeem gereset. 

P1 Brand Wegvervoer (Caravan), Bandijk Terwolde

Vanmorgen om 10.57 uur werden we met spoed gealarmeerd voor een caravan brand aan de Bandijk 60 in Terwolde. Op vakantiepark de Scherpenhof stond een chalet volledig in lichter laaie. Bij aankomst sloegen de vlammen al meters hoog uit het dak en hebben wij kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar naast gelegen chalets en coniferen. De chalet moet helaas als verloren worden beschouwd. Korps Welsum heeft ons geassisteerd met de WTS500 zodat we voldoende water hadden om te kunnen blussen.

P1 Buitenbrand Industrie Veluwsedijk Nijbroek

Bij het verbranden van snoeiafval sloeg het vuur over naar een opslag voor zaagsel, bedekt met plastic en autobanden. Aanrijdend was de zwarte rookpluim goed te zien. Gezien de nabijheid van een schuur  reden we met Prio 1 aan. 

Uiteindelijk bleef het bij een kleine brand die snel onder controle was. 

P1 Brandgerucht Wellinkhofweg Terwolde

Om 00:34 uur ging de pieper voor een brandgerucht bij een rietgedekte boerderij aan de Wellinkhofweg in Terwolde. De bewoners zagen rookontwikkeling in de kamer terwijl de kachel uit was. De houten vloer onder de kachel brandde. Door ruimte te maken en een gedeelte van de wand en vloer te demonteren, konden wij deze beginnende brand in de kiem smoren.

P2 Dier te water (paard), Middendijk Nijbroek

Om 21:47 uur werden we gealarmeerd voor een dier te water aan de Middendijk te Nijbroek. Bij aankomst werd duidelijk dat het paard bijna volledig in een diepe sloot met bagger lag. Alleen het hoofd werd boven 'water' gehouden.

Door onze 75mm slangen onder het paard te krijgen en daarmee twee lussen te creëren, lukte het om met spierkracht het paard voorzichtig uit de drek te trekken. Een hek dat hiervoor in de weg stond werd eerst snel en vakkundig gedemonteerd. 

P1 Woningbrand Kuiperstraat Terwolde (Schoorsteen)

Omstreeks 20:00uur werden wij gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Kuiperstraat. Bij aankomst kwamen er vonken en vlammen uit de schoorsteen. Vuur gedoofd met zout en de smeulende resten verwijderd met de rammaneur. 

P2 Alle posten VNOG kazerneren en lokaal afhandelen opstarten (Windstoten)

Vanwege storm 'Doris' en de bijkomende drukte op de alarmcentrale, werden we opgepiept om te kazerneren.
Vanaf de kazerne worden de meldingen dan via de portofoon ontvangen vanuit een tijdelijk opgerichte (mini) meldkamer in Twello. Eventuele Prio 1 meldingen blijven wel via de AC gaan. 

P1 Rookmelder Huis Hunderen OMS Twello

Betrof een loos alarm.
Geen inzet nodig. 

P1 Woningbrand Oude Rijksstraatweg Twello (grote brand)

Om 03:29 uur werden wij gealarmeerd voor een grote brand in een leegstaande villa te Twello. Samen met Twello, Deventer en Apeldoorn hebben wij het weer bestreden. Omstreeks 07:30 uur waren we weer terug op de kazerne. 

P2 Ongeval Wegvervoer Materieel: Broekhuizerstraat: Terwolde

Eenzijdig ongeval met voertuig tegen boom.